Virtuális játszótársak

2010.07.09. 09:58

Vajon mit gondolnak a magyar gyerekek, amikor Dórával az angolul beszélő kislánnyal és Kukival a békával éneklik Kuki dalát, amelynek szövege nem más , mint Kukííííí,kukííííííí,kukííííííí-ki-ki-ki-kíííí. Rögtön beugrik a másik nem szintén 2 szótagosa...

’A Dóra a felfedező egy úttörő gyereksorozat, hiszen egyszerre nyújtja a közös játék és a mese izgalmát a gyerekeknek. Ráadásul Dóra néhány angol szóval is megismerteti a gyerekeket, mozgásra ösztönzi őket, és segít bennük kifejleszteni a kihívások leküzdésének képességét.’-írja a sorozatot ismertető honlap.

Igaz, hogy a sorozat elsősorban óvodásoknak készül, de nézzük csak hm, miért is kell egy ovisnak szombaton reggel a tévé előtt tobzódnia? De ha belegondolunk igazán izgi lehet virtuális barátokkal játszani, vagyis inkább utánozni őket, ui nem löknek el,mindig nevetnek és vidámak,nem szólnak vissza.....Egyszóval hiányzik az interakció. Az pedig egy gyereknél nagyon fontos , mint azt a szocio-konstruktív pedagógia már bizonyította. Ehelyett a gyerekek kapnak egy biztonságos tévé előtti környezetet,néhány angol szót, kedvesen ismétlődő dalokat na és persze a szülők nyereménye –talán- fél óra gyerekmentes idő.Fél óra alatt a kertben találkozhatunk mondjuk 5 állatfajjal hangya, katica, kukac, veréb, légy.Na és persze rengeteg növénnyel. A hirtelen jött gondolatokat, a jó kutató eszköztárának elengedhetetlen önkritikájával kell illetni. Mi van ha nincs kert?És persze biztosan másképpen látja ezt egy gyermekes anyuka aki néha bizony kompromisszumokra kényszerül saját, „gyermekelőtti időszámítás”-beli elveivel.

(A szocio-konstruktív elméletekről többek között a nagy Vigotsky írt.Szerinte a magasabb pszichológiai folyamatok a szociális interakcióra épülnek,így a tanulás is.Ezt a nézetet használja fel számos idegennyelv pedagógiai irányzat, amelyek hangsúlyozzák a társas nyelvtanulás ill. az anyanyelvi környezetben való tanulás előnyeit.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kormargo.blog.hu/api/trackback/id/tr812140329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása