A szerelem kémiája

2010.09.10. 16:39

 

Az örök kérdés járt a fejemben: Mi is az a szerelem? Vagy talán pontosabb, ha úgy kérdezem: Melyik is a szerelem? Amit a férjünk iránt érzünk? Amit a plátói iránt érzünk? Amit a rejtélyes öltönyös srác iránt érzünk, akivel reggelente a liftben futunk össze és még órákig csak ő jár a fejünkben?
Kicsit utána olvastam a szerelem kémiai-biológiai hátterének.
A következőt találtam: Helen Fisher kutatásai szerint a szerelem három különböző érzésből tevődik össze: része a nemi vágy, a lángoló, romantikus érzelmek és a szeretett személyhez való kiegyensúlyozott kötődés.
Ezt figyelembe véve, tehát képesek vagyunk egyszerre három embert is szeretni: egyet hűséges szeretetből (ő a férjünk), egyet romantikus szerelmesen (ő a plátói) és egy harmadikat, aki iránt kimondottan csak szexuális vágyat érezünk (ő az öltönyös a liftből).
Tehát végre megnyugodhatunk, a hiba nem a mi készülékünkbe van. Vagyis éppenséggel pont, hogy ott van. Mindannyiunk készülékében.
 
Mint azt már számtalanszor hallhattuk, minden a szagláson múlik. A feromon felszabadítja az agyban a feniletilamint. Ez egy kedélyjavító hormon, melynek hatására „rózsaszín köd” ereszkedik le ránk és folyton a gyomrunkban érezzük azt a bizonyos zsizsgést! Ennek a hormonnak maximum másfél évig lehet emelkedett a szintje szervezetünkben, aztán az agy „immunissá” válik rá. Ha tehát pár év elteltével, már nem érezzük ugyanazt a lángolást, egy pillanatig se okoljuk magunkat! Ilyen a természet!
 
Azt is megtudtam, hogy a szexuális vonzalom hatóanyaga és agyközpontja teljesen más, mint a szereteté. Ezért lehetséges az, hogy szexuálisan vonzódjunk valakihez, akihez esetleg érzelmileg nem kötődünk. Persze jó tudni, hogy mivel ezek a központok hatással vannak egymásra, a szexuális vágy idővel kialakíthat szerelmi vonzódást.
 
Tanulság: Többé nem kell, hogy lelkiismeret furdalásunk legyen! Vágyjunk csak szexuálisan bárkire! Mindenről a természet tehet! ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://kormargo.blog.hu/api/trackback/id/tr12286653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása